Mysteriet Knut

Jeg skulle skrive et innlegg om små museum som jeg vil føre opp på besøkslista, men så endte jeg heller med å bruke all tiden på å google «Trysil-Knut». Typisk. Det er mulig du allerede kjenner til historien, spesielt hvis du er skientusiast eller har bodd en stund på Østlandet. Er du trysling ville jeg bare stoppet her. Du trenger jo tross alt ikke å få rippet opp i dette igjen, ta deg heller en tur ut og se på sparken!

Planen var å starte med en gjennomgang  av Sørlistøa Fløtermuseum i Osen, siden jeg fikk vite om det samtidig som Norsk Skogmuseum og det virket akkurat passe lite og rart. Du hører jo på navnet at det må være fantastisk. Sørlistøa Fløtermuseum. Og i tillegg har de den gamle slepebåten M/S Trysilknut fra 1914. For et flott og originalt båtnavn! tenkte jeg. Og ikke nok med det flotte navnet, for når M/S Trysilknut blir ferdig restaurert, vil Sørlistøya Fløtermuseum tilby turer på Osensjøen. Hohoi! Jeg er allerede solgt (til tross for at det finnes et museum som heter Bomsholmen fløtingsmuseum. Artigere navn, men der har de ingen M/S Trysilknut å tilby). Men så påpekte Lene (hun jeg bor med frem til jul) at navnet Trysilknut, i tillegg til å klinge fint, virket kjent, men var usikker på hvorfor. Dette måtte jeg selvfølgelig komme til bunns i.

                  

            

Trysil-Knut er så kjent at han har fått oppkalt båter, sjokolade, hotell, skirenn, skimuseum(!), fjellgrender og dans- og spelmannslag etter seg. Hvorfor har han det? Jo, for Trysil-Knut var en mann som het Knut og var KJEMPEFLINK til å gå på ski. Bortsett fra de kjente skiferdighetene var visst livet til Knut et mysterium, for i 2010 bestemte en gruppe menn seg for å finne ut hvem Trysil-Knut egentlig var, og dannet Trysilknut-gruppa. De møtte på store problemer, for i Norge finnes det forferdelig mange som heter Knut. Etter nøye undersøkelser sitter de nå igjen med to potensielle Trysil-Knut-er. Tryslingene har gått rundt og trodd at Trysil-Knut var en mann som het Knut Knutsen Linnes fra Skåret, med foreldre fra Østby. Men Trysilknut-gruppa har nå oppdaget at Knut Knutsen Linnes var alt for gammel til å ha vært den ekte Trysil-Knut. De har noen skirenn som bevis (du kan lese heftet gruppa har gitt ut hvis du vil ha flere detaljer. Heftet heter «Jakten på Trysil-Knut». Gi meg det heftet i julegave, takk). Den ekte Trysil-Knut er egentlig Knut Knutsen Ørbekkedalen. Hvis du er godt kjent med norsk geografi begynner du vel allerede nå å ane ugler i mosen. Det viser seg at Trysil-Knut fikk kallenavnet sitt fordi han bodde noen år  hos tanta si i Trysil, hvor han imponerte alle med skiferdighetene sine. Og det må jo da bety at Knut selv ikke var fra Trysil, men fra…Ørbekkdalen! Og hvor er Ørbekkdalen? Vest for Flishøgda. Og hvor er Flishøgda? I Elverum. Jepp, Trysil-Knut er egentlig Elverum-Knut. Og rett skal være rett, så Sørlistøa Fløtermuseum kommer ikke på museumslista før de endrer navnet på båten til M/S Elverumsknut.


3 svar til “Mysteriet Knut”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: