Kvinner – et vanlig syn

Skal du ut og reise i sommer? Da er dette virkelig posten for deg, for her kan du lære litt mer om toll. Jeg har vært på Norsk Tollmuseum! Det ligger i Tollbugata. Er ikke det gjennomført, så vet ikke jeg. Og ikke nok med det, museet er også medlem av IACM, Intenational Association of Customs  / Tax Museums, så det her er ikke noe tull!

Det er fint å tenke på at det finnes mange flere tollmuseum rundt om i verden som venter på besøk (roadtrip?). Siv gikk med på enda et museumsbesøk denne uka, og da vi kom til Tollbugata ble vi møtt av en trivelig kar med knallgrønne briller som virket ekstremt glad for at vi kom. Vi var de første gjestene på museet den dagen, så han tok med seg nøklene og låste opp utstillingen for oss. Vi måtte opp en trapp og inn tre låste dører før vi endelig kom inn til museet. Jeg elsker sånt. Mannen med de flotte brillene skrudde på lys og skjermer og lot oss kose oss i utstillingen alene.

Så hva er tollmuseet? Jo, det er fire rom med utallige eksempler på ulike tollskilt, tollflagg og ting som har blitt forsøkt smuglet inn i landet. I tillegg har de valgt å fokusere mye på Tollskolen, med informasjon om alt fra treningsapparat nederst i gangen på skolen, til flere år med kvinnekamp.   Men før vi fordyper oss i Tollskolen må vi jo se litt på resten av museet også:

Visste du at vi var det eneste landet i verden som hadde totalforbud mot rullebrett? Det var miljøvernminister Gro Harlem Brundtland som i 1977 fikk igjennom at vi ikke ville ha rullebrett i Norge. I USA var det i 70-årene flere hundre tusen ulykker med rullebrett, og det var grunnen til forbudet. Gro, ass. Og rullebrettsmuglerne var fæle folk!

Alle gjenstandene hadde fått små og informative lapper for å beskrive hva vi så. Som du ser jobber den norske versjonen av Dwight i tollvesenet.

Trodde jeg fikk meg nye bestevenner på museet, men de ville ikke bli med meg hjem og se på Sister Sister da jeg dro : (

Vi kan vel være enige om at det er bedre at det speilet var fylt med kokain enn at noen hadde fraktet det med seg fordi de syntes det var fint.

Tollskilt fra Kongsvinger, Kornsjø, Trondheim og Arendal. Hvis du er glad i skilt er Tollmuseet virkelig stedet for deg. Det var så mange skilt. Har aldri sett så mange skilt før.

Smugling er seriøse saker, og for å få en slutt på det må man ty til sterke kampanjer. Her er en av dem (jeg elsker skrivestilen)

Teksten:

God tur hjem og klem fra de nye vennene du fikk under ferieoppholdet. Men du fikk en ting til. En konvolutt som de ba deg levere til en bekjent i Norge. Det var det de ba om. En liten vennetjeneste. Så slapp de bryet med å sende den i posten. Sa de. Da du ble stoppet på flyplassen, var det ikke tolleren som ble sjokkert, men du selv. Den lille pakken hadde et innhold du ikke hadde drømt om. Marerittet er i gang. Arrestasjon og avhør. At du er kommet uskyldig opp i situasjon er det bare du som vet. Pluss noen som var dine venner i syden.

Men da var det på tide med Tollskolen! Du trodde kanskje det var lett å bli toller, du? Hah! For en tullete ting å tro.  Og når det kommer til informasjon om tollskolen er all informasjon viktig informasjon. Det var sånn ca. 50 plakater, og her kommer et lite utvalg. Les og lær!

På tollskolen diskuteres også diskusjonen. Da kommer man blant annet frem til at enkelte ting aldri endrer seg.

Ergometersykkel og ribbevegg i gangen. Hva er det du venter på? Send inn søknad, for svingende!

Hvorfor boikotte de som måtte ønske å ha litt fyldig hår, når de ellers er korrekte og utfører sin tjeneste førsteklasses?

 Nå kommer informasjon om kvinnekampen! En merkelig form for kvinnekamp som får meg til å tvile på om likestilling egentlig er det beste i yrkeslivet.

Den boken her finnes. Noen har skrevet den boken her, og så har noen gitt den ut.

Flott overskrift!

Borghild Jacobsen har prioriteringen i orden

Over ser du avisklippet som får meg til å lure på om likestillingen har kommet for langt. Se så stas det var å være kvinne, nei jeg mener kontingent fra det smukke kjønn, før da gitt!

Det var det var Norsk Tollmuseum! Jeg avslutter med en sang og litt sylskarp tollhumor.  Det var ikke noe informasjon å finne om sangens kontekst, men det virker som den er skrevet av noen fra Tollskolen. Flott er den, i hvert fall!

,

3 svar til “Kvinner – et vanlig syn”

  1. Kjempebra post! Flotte bilder. Tollskolen virker interessant. Den roadtripen må du jo bare få gjennomført!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: