Er det lov å ta bilder her?

Jeg tør ikke yppe med Nasjonalmuseet. Det er for stort og autoritært. Litt omtale må det likevel få, når jeg har tatt på meg oppgaven å sjekke ut alle Oslos museum. Et av lyspunktene var vakten ved inngangen:

Meg: Hei! Er det lov å ta bilder her?

Vakt: Nei.

Meg: Oj, er det ikke?

Vakt: Nei, men det er lov å fotografere (gliser og humrer)

Det tok akkurat litt for lang tid før jeg tok den. Vakthumor, ass.

Besøket på Nasjonalmuseet må ikke oppfattes som vanlig kost for meg. Jeg foretrekker museum med mye snevrere fokus (for eksempel tollregler, som jeg skal fordype meg i denne uka). I tillegg er jeg forferdelig å dra på billedkunstutstillinger med, fordi jeg er en av de som mener at bilder skal være vakre og forståelige. Jeg plasserer alle bilder i to kategorier: fine eller stygge, og synes alt som ikke er fint er totalt uinteressant. Eksempel fra Nasjonalmuseet:

Fint bilde 

Stygt bilde

Jada, jada, jeg vet at dette er bilder fra ulike epoker og at man ikke skal sammenligne kunst på denne måten. Men jeg blir så utrolig mye mer imponert av et bilde med mennesker som ser så triste ut at jeg synker sammen når jeg ser på det, enn et bilde med noen geometriske former og litt farge her og der. Det er ekstremt flåsete, men sant.

Det er kanskje best å stoppe kunstanalysen min der. Hva med litt pupp isteden? Det bruker å slå an, og er det noe det er masse av på Nasjonalmuseet, så er det pupper i alle fasonger og størrelser. Det var spesielt ett bilde som skilte seg ut. Fikk du med deg ammedebatten som raste for noen uker siden?

Mange reagerte på Time magazine-forsiden, men på Nasjonalmuseet finnes det bevis på at forsiden var rene barnematen (høhøhø) i forhold til hva som foregikk i gamle dager. Da kunne man visst ta seg en sup uansett alder:

Nå skal man ikke dømme, men noen burde fortalt den kvinnen om ammeregelen » er de gamle nok til å spørre om det, er de for gamle».

Da har jeg egentlig ikke mer fra Nasjonalgalleriet. Det ble for stort for meg, det her. Det er fint der, men det var jo ingen overraskelse. Det er også til tider utrolig kjedelig, så det anbefales å få med seg en gruppe mennesker som er fjasete og forholdsvis lite kunstinteressert, for da blir det hele mye mer underholdene. For eksempel disse to:

Og hvis det blir for ille, kan du ta en pause i butikken i første etasje og bla litt i boka med tittelen som fikk trønderhjertet mitt til å smelte:

Det er gratis på søndager så det er jo studentvennlig og fint. Christian Krogh-utstillingen har en perfekt mengde sykdom, prostitusjon, død, fordervelse og koselige besteforeldre, og er du like kommers som meg så er det jo fint å få sett Skrik og Madonna litt skikkelig også. Du får si fra hvis du bestemmer deg for å dra, så blir jeg med. Nasjonalmuseet fortjener tross alt litt mer enn det her.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: