Middelalderbuse

Da kan vi legge Trysil-Knut bak oss (nesten) og finne noen flere museer til lista! Her er noen av de små og rare som jeg mener er verdt et  besøk.

Kystmuseet Fedrenes minne

Kystmuseet Fedrenes minne ligger i Rasvåg, og forteller Hidras historie gjennom mange år. Museet har tidenes dårligste nettside, men denne beskrivelsen klarte likevel å overbevise meg om at museet må med på lista:

Her kan man følge historien fra steinalderen og frem til moderne tid. Museet inneholder blandt annet norges eldste skinnebuse, som er ca 650 år gammel. Den er den eneste gjenstanden fra middelalderen i museet.

En 650 år gammel buse! (ikke ødelegg det her for meg med ulike betydninger av ord. Det finnes en middelalderbuse på Hidra, og jeg skal se den)

Norsk Veteranskibsklub

Enenste grunnen til at jeg vil dra til Norsk Veteranskibsklub, er fordi jeg skal luuuure meg inn i styret, og overbevise dem om å kjøpe M/S Trysilknut, for så å endre navnet til M/S Elverumsknut! Moahaha! Oversikten over båter de har i klubben viser at de ikke har problemer med rare navn, så akkurat navnet burde ikke bli et problem. M/S Elverumsknut hadde passet godt inn blant D/S Hestmanden, D/S Stord1 (hotmail-adresse/båt,  potato/potato), D/S Styrbjørn og D/S Pelle. Greit nok at M/S Elverumsknut ikke er et dampskip, som Pelle og gutta, men nå er det sørenmeg på tide med et token motor ship i den klubben der.

Norsk Speidermuseum

Jeg har aldri vært med i speideren, og må innrømme at jeg har litt fordommer. Jeg ser for meg kombaya, briller, tannregulering, knyteknuting og spising av kvist og kvast i skogen. Men så kom jeg inn på speidermuseets sider, vettu, og det viser seg at jeg har tatt helt feil! Dette er en av videoene på forsiden. Se den, hvis du har tid og trenger å jobbe med speiderfordommene dine, sånn som meg (du kan hoppe frem til 2:40 hvis du er utålmodig eller blir for nervøs av den spennende oppbyggingen i videoen):

Slik jeg forstår det, er det lurt å bli med i speideren hvis du sliter med pøbler i nabolaget, for da kan dere alle lære å skyte! Og stappe potetmos. Får vel appetitt av skyting/skytetrening. Det blir spennende å dra til museet for å undersøke dette nærmere, merker jeg. Og det er jo i Oslo! Kanskje jeg rekker det før jeg flytter, det hadde vært no’, det! Hvis du ikke har muligheten til å dra selv (du må gjerne bli med meg!), kan du jo heller lese deg opp på speiderleksikonsidene. For de finnes.

Norsk Myrmuseum

Norsk Myrmuseum er et moderne museum med tema myrdyrking, torvdrift, bureising og myrnatur. Museet holder til i fjøset på Moldstad forsøksgård – i grønne og naturskjønne omgivelser midt på Smøla! Da Moldstad forsøksgård ble lagt ned 01.01.1995, markerte det slutten på en epoke med satsning på myrdyrkning og bureising i Norge.

Det her er så snevert at jeg må dra. Se på de gjennomsiktige kassene med myr på bildet, da! Jeg kan ikke forstå hvordan man kan lage et museum om noe som i mine øyne bare er vått. Jeg ble litt skuffa da det viste seg at «bureising» ikke har noe å gjøre med et ekstremt behov for boder i Norge, men myr i seg selv er nok mer enn spennende nok til at å ta turen!

Men Norsk Myrmuseum har en konkurrent. Ja, du leste riktig.  La meg presentere:

Myhre Torvstrøfabrikk

Dette er et kulturminne og museum på Tveide i Birkenes, som viser hele prosessen fra torv i myra til ferdig torvstrøball. Ja takk!

Nå begynner lista å bli lang! Se her, da:

Den er skrevet i Comic Sans, ja. Jeg bruker veldig lang tid på å bli lei av ting noen ganger, for eksempel denne artikkelen. Jeg ler og ler.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: