Tuberkulose

Kunstpost nr. 2 må vente, for jeg har viktige nyheter. Jeg kan få deg inn på museum gratis. FYYYYY SØØØØREEEEN, du er så heldig! Du kan jo bare droppe å bli kjent med flere mennesker, slette LinkedIn-kontoen og glemme all fremtidig networking. Omgangskretsen din er herved komplett. Nå lurer du vel på hva du har gjort for å fortjene dette?  Du har ikke gjort noe som helst. Jeg, derimot, har fått meg sommerjobb, hvor jeg skal drive med dramatisert formidling i jeg-form. Er det noe som virkelig får deg til å tenke gjennom valgene du har tatt i livet, så er det når du i en alder av 26 år står og blir tatt mål av til kostyme til sommerjobb. Men jaja, artig blir det! Museet skaper det de kaller idealtypiske personer med fullstendig livshistorie, som man skal være ute i friluftsmuseet.

Først fikk jeg beskjed om at jeg skulle være Martha, en fattig enke med to barn, som bor på Enerhaugen i 1959. Mannen til Martha døde av tuberkulose dagen før hun fødte deres andre barn. Har du hørt noe så forferdelig trist! Hun var altså i nesten samme situasjon som kona til Norges mest gjennomførte mann, Sigbjørn Obstfelder. Ikke nok med at han skrev verdens fineste dikt, men han toppet det hele med å dø av tuberkulose, og ble gravlagt samme dag som hans eneste barn ble født. Fantastisk.

Sliter du med å sette deg inn i Obstfelder-tiraden min, men vil forstå hvor trist det her er, kan du jo se denne videoen. Den er akkurat på grensa til hvor klissete det er lov å bli, men jeg liker å tro at den er innafor.  Hvis du er uenig tar du feil, ditt kalde, kalde menneske.

.

Og så ser du for deg at Holly DØR AV TUBERKULOSE. Skjønner?

Men nå viser det seg at noen har sagt feil til meg, så jeg skal være Agnes fra 1910, med ektemannen Karl Johan og fem barn. De er så lykkelige at det er til å bli kvalm av. Så ikke noe Obstfelder-mann på meg. Men jeg kan jo kjenne på en ekstrem frustrasjon over at jeg har en ektemann med vanvittig jålete navn. Det er jo nesten like ille.

Si fra hvis du vil komme på besøk,  så skal jeg skrive deg opp på den kuleste gjestelista som finnes i hele verden (nå brukte jeg ikke det litterære virkemiddelet hyperbole). Jeg kommer til å ha på stakk og skaut. Du vet du har lyst til å se det. Jeg kommer også til å lage verdens beste vafler (nå brukte jeg det litterære virkemiddelet hyperbole, men klarte likevel å fjerne enhver grunn til å ikke komme på besøk i sommer).


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: