UiO ødelegger kunstprosjektet mitt

Til min store overraskelse fant jeg en nettside med tolkninger av kunsten på Blindern. Så der ødela de hele prosjektet mitt. Tusen takk. Dette fant jeg ut først etter jeg var i gang med å skrive om kunsten i trappa på HF. For etter alle mine turer (og fall – det var jo festlig) opp og ned trappa på Sophus Bugge, har jeg gjort meg opp en klar mening om den teppelignende kunsten i trappeoppgangen. Her er et bilde jeg har tatt selv, på en sjarmerende måte, med mobilkamera:

Bilde

Det er laget av Magdalena Abaknowicz og heter Triptyque Noir. Du er nå så heldig at du skal få både min og UiO sin tolkning, så kan du jo sammenligne selv til slutt, om du skulle føle for det.

Min tolkning: Jeg liker teppet. Det er skikkelig stygt, men det er nettopp derfor jeg liker det.  Da jeg var rundt ni år skulle mamma lære meg å strikke. Det tok ganske lang tid, men hun brukte å si oppmuntrende ting som «Mista du ei maske? Jaja, det er det ingen som ser etter en runde i vaskemaskina». Det her er jo kroneksempelet på et strikkeprosjekt som enda ikke har blitt slengt i vaskemaskina.  Det henger der som en slags påminnelse om at hvis ting ikke er så fint og greit, så kan det alltids fikses.

Her er et bilde fra UiOs nettside, i tilfelle mitt ikke er godt nok. Noe sier meg at du trenger et klarere bilde for å kunne sette deg inn i tolkningen til UiO:

Bilde

Her er utdrag fra teksten på nettsiden: «Det er en stor rift i teppet i en mørkerød farge og som står litt ut av teppet, dette er med på å gi det et tredimensjonalt preg. Dette kan være en referanse til seksualitet eller det kan symbolisere et åpent sår.»

For det er jo ofte et problem å få til tredimensjonalt preg på tykke tepper. Og rødt + tredimensjonalitet = sex. Og sår, da. Men det var lenger ned i teksten det virkelig ble interessant:

«Teppet har et ganske mørkt og dystert preg. En generell tolkning er at det viser sterke referanser til andre verdenskrig, og nazismens inntog i Polen i 1939, noe som Abakanowicz selv fikk oppleve.»

Det er altså et sexy tredimensjonalt sår-nazi-teppe. Og vet du hva. Det hadde jeg aldri gjettet meg til. Takk til UiO, som har gitt meg assosiasjoner som er ekle på minst tre nivå, hver gang jeg skal på biblioteket på HF.

2 svar til “UiO ødelegger kunstprosjektet mitt”

  1. Fabelaktig! Jeg har lurt på dette siden 2005! Det minner meg for øvrig om min kanskje eneste tvangstanke i voksen alder (dersomdu ser bortsett fra den strenge rutinen på hvordan kroppen skal tørkes etter en dusj), ettersom jeg alltid passet på å gå opp den venstre trappa (teppet henger der trappa deler seg) for å være sikker på at det skulle bli en god leseøkt …

    • Jeg går også alltid opp trappa til venstre! Har aldri tenkt over hvorfor, men jeg prøvde å gå opp på høyresiden en gang, og fikk helt noia. Og jeg tar meg selv i å tenke at de som går på feil side er skikkelig rare. Det samme gjelder trappa opp fra kjelleren.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: