Troll

Som alle andre på internett for tiden vil jeg mene noe om voldtektsvitser. Jeg hadde i utgangspunktet tenkt å holde meg langt unna, siden dette er et fryktelig vanskelig tema å skrive om uten å enten havne på ALT MÅ VÆRE LOV-siden eller FØKK MENN, DERE SKJØNNER INGEN TING, HILSEN SINT FEMINIST-siden. Men etter å ha lest tekstene til Lindy West, en feminist, journalist og komiker som er svært engasjer i saken, så må jeg bare. Deler av tekstene til West er dessverre et generaliseringsbonansa, og  hun elsker virkelig å kalle menn kuk. Jeg vet menn har en, men jeg ser ikke helt hvorfor det er nødvendig å kalle dem opp etter den. Men hun har noen gode poeng som fortjener oppmerksomhet, også av folk som ikke leser bloggen Jezebel. Noe sier meg at de som trenger å få med seg disse poengene ikke leser feministiske blogger, nemlig. Og jada, det er liten sjanse for at de leser bloggen min, men nå har jeg i det minste prøvd.

West var med i en debatt med komikeren Jim Norton for noen dager siden, hvor de diskuterte hva som er greit å vitse med. Jeg tror du skjønner hvilke sider de var på. Hvis du vil og har tid, må du gjerne se debatten her:


Det er få som vil krangle med Nortons prinsipp om at alt må være lov å tulle med. Og hadde verden vært svart-hvit hadde det prinsippet vært nok. Men jeg synes dette West-sitatet oppsummerer Nortons holdning godt:

 It’s really easy to believe that «nothing is sacred» when the sanctity of your body and your freedom are never legitimately threatened.

Det som ikke kommer så godt frem i debatten, men som kommer frem i tekstene hennes, er at West er enig med Norton i at alt må være lov. Du kan si akkurat hva du vil. Men hvis du sier akkurat hva du vil, må du regne med at folk reagerer. Folk kommer til å synes noe om det du sier. West vil ikke diktere om du får tulle med voldtekt eller ikke, men forbeholder seg retten til å hetse deg hvis du gjør det, og kommer med forslag til hvordan du kan tulle med voldtekt uten å gjøre situasjonen for voldtektsoffer verre.

Det som er vanskelig når det kommer til vitsing om voldtekt er at det er et enormt problem i samfunnet som rammer ubegripelig mange kvinner (og menn, selvfølgelig, men akkurat nå må jeg droppe diskusjonen om voldtekt av menn og overfallsvoldtekter for å ha mulighet til å bli ferdig med dette innlegget på et tidspunkt). West konsentrerer seg naturlig nok om situasjonen i USA, hvor så mange som en av fire kvinner på universitetet har blitt utsatt for seksuell trakassering. Huff, fæle greier, tenkte jeg da jeg hørte det. Flaks at jeg bor i Norge. Men så leste jeg denne undersøkelsen utført av Amnesty International Norge og Reform – ressurssenter for menn, i samarbeid med TNS Gallup i 2007, og plutselig føles det ikke så bra å bo i Norge likevel:

tabell amnesty

Det der er så skummelt at jeg ikke klarer å forholde meg til det. For jeg, heldig som jeg er, kjenner ingen menn som jeg kan se for meg er i nærheten av å mene at kvinner selv har skyld i en voldtekt, uansett hva hun gjorde eller sa før det skjedde. Og jeg skjønner at det må være utrolig frustrerende for menn å hele tiden måtte høre og forholde seg til anklager om at de som kjønn har feil holdninger, når de personlig mener voldtekt aldri er kvinnens skyld. Det beklager jeg. Et fint innlegg om det kan du forresten lese her. Men grafen over viser at vi som samfunn må ta i et tak for å forbedre situasjonen. Vi må alle ta ansvar, og da er ikke humor et hellig område som slipper unna. Språk er makt, uansett om det er i form av en vits eller ikke.

Det West skriver og sier er en reaksjon på voldtektsvitser hvor offeret henges ut og latterliggjøres. Hun mener slike vitser er med på å underbygge problemet med at få kvinner tør å anmelde voldtekt, ideen om voldtekt som kvinnens feil og ikke minst bagatellisering av voldtekt. West forklarer det slik:

If you just don’t care, that’s fine—that’s your choice—but understand this: I know you think you’re being transgressive and edgy and bad-in-the-cool-way when you are careless with the trauma of strangers, but you’re not. You are being conservative. You are a conservative comedian. You are moving your art form backwards, you are a bully (a bully who has likely experienced bullying himself, which is the worst kind), and you are propping up the status quo in the most boring way possible. If that’s what you want, at least have the grace to own it.

La meg understreke det her en gang til, og beklager hvis det blir overtydelig: Du kan vitse om voldektsoffer, men da må du vite hva du gjør, stå for det, og godta at folk har rett til og kommer til å reagere på det. Folk reagerer, det er poenget med stand up. Hvis de synes vitsen din er morsom så ler de. Hvis de ikke synes det, så gir de uttrykk for det også.

Det som er tragikomisk med hele West/Norton-debatten er hvordan mange reagerte etterpå. Snakk om å underbygge West sitt poeng. Hun ble nemlig et offer for såkalt trolling. Sinte folk skrev helt ufattelig stygge ting til henne, og de fleste valgte voldtekt som humoristisk poeng i hetsen. Jeg vet trolling er en greie, men jeg synes likevel det er viktig å reagere på det. Det er ikke sånn at forferdelige kommentarer ikke skal få konsekvenser hvis de er en del av et internettfenomen. De stygge kommentarene er skrevet av mennesker, og i dette tilfellet er det liten tvil om at alle disse kommentarene er en refleksjon av et samfunn med en idé om voldtekt som er helt sjuk.

West har skrevet en respons og laget en video hvor hun har lest inn flere av kommentarene folk sendte til henne etter debatten. En av de vanligste kommentarene er at West er for stygg for å bli voldtatt. For det er det voldtekt handler om, nemlig. Utseende. Når noen får seg til å skrive noe sånt, så er det umulig for meg  å ikke oppfatte det som et problem. Et enormt problem. Heldigvis har flere prøvd å forsvare henne også. Her er noen av mine favorittkommentarer:

favorittrespons

Det finnes heldigvis utrolig mange andre ting man kan tulle med enn voldtekt. Og hvis man absolutt vil tulle med voldtekt så er det mulig det også. West trekker frem fem videoer, blant annet denne, hvor det er voldtektsmannen som blir latterliggjort:

Eller så kan du jo slå deg løs, som Sarah Silverman, og gjøre narr av komikere som skriver voldtektsvitser:

Si gjerne fra hvis du er uenig. Dette er spennende saker å diskutere.

  1. Siv

    Jeg er altså da uenig med at det er lov å tulle med alt. Jeg har vært mer enn èn gang på Crap åppå Park så jeg vet nemlig hva jeg snakker om

  2. Tilbaketråkk: MELLOMBELS

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s