Nils femogtredve. Trettifem

Bingo har blitt populært de siste årene, også blant unge. Det har vært bingo på Blå lenge, og private bingofester både her og der. Det er stas at et gammelt spill blir tatt opp igjen, selv om det gjøres med en klar ironisk distanse. Men det finnes mennesker som fortsatt spiller bingo uten et lurt smil om munnen. De ekte bingospillerne som har holdt ut i flere tiår. Det er imponerende. Litt, i hvert fall. Men nå er disse standhaftige spillerne sannsynligvis snart historie. Ikke fordi de er lei av den monotone kvinnestemmen som roper ut tall, men fordi de ikke får røyke mer. Bingobulene klarer ikke lenger å lure seg unna røykeloven, og må kvitte seg med røykerommene.

— Det gjelder å ha den rette holdningen. Dette kommer sannsynligvis til å gå  bra

sier Tage Gullbrandsson, leder av Norges Bingo- og Lotteriforbund. Men vet du hva, Gullbrandsson? Det gjøkke det, vøtt. Nå kommer landets bingosteder til å legge ned, en etter en. Det har Adressa skjønt, så de laget en sak om de uglesette bingorøykerne, blant annet Gunn, som nå mister det eneste stedet i livet sitt hvor hun kan røyke inne. Nettopp på grunn av dette bestemte jeg meg for å gripe sjansen og komme meg på ekte bingo før det var for sent. Heldigvis fikk jeg med meg to til, for det føltes skummelt å dra alene. Hvem skal se den ironiske distansen min da, liksom? Neida, den var selvfølgelig ikke der da vi spent spaserte inn i bingolokalet midt i sentrum av Trondheim.

IMAG0345

Det første som møtte oss var et stort tomt rom, med speil langs hele den ene veggen. Det var en brusautomat og noen kaffekanner der, og lyden av en kvinnestemme som leste opp tall. Her var det tydelig at det ikke kom mange nybegynnere, for det var umulig å vite hvor man skulle gå eller hva man kunne gjøre for å få bli med på moroa. Vi gikk inn nærmeste dør, og kom til et mindre rom med noen bingoautomater og to sinte blikk fra damer som satt og spilte. Bingoautomater var overhodet ikke det vi hadde sett for oss, så vi listet oss videre  i det store lokalet. Så oppdaget vi røykerommet. Røykeloven ble innført før jeg begynte å dra ut på byen, så jeg var ikke forberedt på lukta som møtte meg da vi åpnet døra. Det kan vel ikke beskrives med stort annet enn et skikkelig kols-host.  Inne på røykerommet var det enda flere automater, og en mann som smilte og fortalte at utgangen var lenger ned og til høyre. Vi var visst ikke velkommen. Siden vi hadde sett for oss papirark og tusj, trengte vi ikke en spesielt lang tenkepause før telefonen ble funnet fram og vi søkte opp en ny bingo i Trondheim.

IMAG0342

Der er det. Røykerommet.

På bingo nummer to, Idrettsbingo,  fant vi det vi var på jakt etter. Røykerom (som vi holdt oss langt unna), bingobonger, tusjer, og i tillegg en utrolig trivelig ung jente som prøvde å forklare oss spillet så godt hun kunne. Vi måtte kjøpe tusj og bonger og høre på hvilke tall damen roper opp. Hvis vi ikke hørte hva hun sa, kunne vi se på tv-skjermene rundt om i lokalet, hvor tallene kom opp. Fikk vi bingo, måtte vi trykke på en knapp som var plassert midt på bordet. Rett før runden begynte, kom jenta bort til oss, så bekymret på oss, og sa «Dere må ikke trykke på bingoknappen før tallet er lest opp. Da blir de kjempesinte». Det var nemlig sånn at tallet på tv-skjermen var neste tall, ikke det som ble lest opp. Det gjaldt derfor å holde tunge rett i munnen og vente om man fikk bingo. Vi lo av kommentaren hennes, men hun smilte ikke tilbake. «Er det sant?» spurte vi. «Ja, de blir skikkelig sinte» sa hun og gikk tilbake til pulten sin. Jeg er usikker på om det var frykt eller dårlige bingo-skills som gjorde at jeg ikke fikk med meg de første to tallene den runden.

IMAG0338

Vi satt der hele fire runder, men vant ingen ting. Det var likevel overraskende spennende, og ikke minst stressende, siden tallene ble lest opp i en rasende fart (det var uenigheter innad i gruppa om dette er sant, men jeg har kommet frem til at jeg har rett). Visste du at det finnes flere typer bingo? Det gjorde ikke jeg. På bildet over ser du trafikklys-bingo.

Etter siste spillrunde gikk vi ut og var overraskende fornøyde. Opplevelsen ble beskrevet som blant annet et adrenalinkikk og som»skihopping med tusj». Konklusjon: kom deg på ekte bingo før det er for sent! Men ikke sett deg på røykerommet. Jeg vil ikke få skylda for lungekreft. Og husk å sjekke inn, da.

IMAG0336

Jeg er usikker på hvorfor den gamle damen rekker finger og har et gullkjede med en hestesko rundt halsen, men hun har i det minste fortalt vennene sine hvor hun er på Facebook.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s