Menn som løfter kvinner

Hva passer vel bedre enn en spasertur i solen på den første sommerdagen? Det var det jeg startet dagen med i dag, og tok med meg kamera. Det er fullt av statuer i Reykjavik, og nå som jeg har vært her en stund begynner jeg å se et mønster i hvilke statuer islendingene liker. Her er et lite utvalg av de jeg gikk forbi på tur i dag:

Stor sterk mann som løfter liten lat kvinne. Hun gadd ikke å ta på seg klær før de dro, engang. At det går an.

Stor sint mann som løfter liten lat kvinne. Denne kvinnen har i det minste på seg klær, men er for opptatt med å late seg til å oppdage at de er i ferd med å falle av.

Islandske menn må til og med holde opp kvinnene mens de klemmer. Ærlig talt. Men dette er jo bare én statue, tenker kanskje du nå. Jeg som antropolog burde være forsiktig med slike drøye generaliseringer. Du har rett, men se hva jeg fant litt lenger ned i gata:

Enda en løfteklemmestatue. Og hvis det finnes mer enn én statue av det, er det sant.

Men heldigvis er ikke islandske kvinner bare en byrde som må løftes rundt på:

De kan også brukes som armstøtte! Og det må være svært praktisk for islandske menn, for de plages vel mye av slitne armer, kan jeg tenke meg…

Det er også mange statuer at staselige islandske menn alene:

Men Island er et av de mest likestilte landene i verden, så de har selvfølgelig også stauter av flotte islandske kvinner alene:

Det er så plagsomt når statuer blir så store at man ikke kan ta bilder av dem ovenifra og ned, synes jeg. Se så fin hun er der hun sitter på stolen din (og later seg, men hva annet kan man forvente etter dagens avsløringer…)4 svar til “Menn som løfter kvinner”

  1. det var en morsom analyse av statuer! Må påpeke at mannen på statue to også bærer et barn og en sau og div. annet så det er ikke bare kvinnene som er late her i landet…

  2. Hahaha! Ah.. Jeg får lete etter nordnorske statuer i Oslo for å prøve ut ditt nye «finnes det to statuer av noe, er det sant»-prinsipp!
    (Hun første lille late dama holder ut armen og så henger det ei anna lat dame fra den? Det ser veldig merkelig ut, og jeg skjønner ingen ting av hva hele den statuen skal forestille.. kan du forklare mer?)

    • Hmm, jeg la ikke merke til den andre late dama før nå. Hun er jo så lat at hun ligner på et teppe. At det går an. Men jeg skal prøve å finne ut mer om statuen! Og jeg gleder meg til å høre om nordnorske statuer i Oslo!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: